Betegségek, élősködők


Fertőző betegségek:

Parvovírusos bélgyulladás
Legjobban  a fiatal kutyákat támadja meg. A vírus nagyon ellenálló akár több egy évig fertőzőképes maradhat, ürülékkel és egyéb testváladékokkkal történő érintkezés során terjed. A kölykökre nagyon vigyázzunk mert még mi is behozhatjuk az utcáról. Tünetei: magas láz, majd súlyos hányás, és bűzös, véres hasmenés. Ha kutyánk parvovírusos bélgyulladásban szenved azonnal hívjunk állatorvos, sajnos néha a kölykökön még az állatorvos sem tud segíteni. Védőoltásokkal meg
előzhető a betegség.
 
Szopornyica
A kutyákat bármikor , bármilyen életkorban megtámadhatja. Bármilyen testváladékkal, de közvetlen találkozással is terjed. A tünetek lehetnek:  az orr és a szem váladékozása, köhögés, hányás, láz, étvágytalanság, levertség, hasmenés, idővel a talppárnák megkeményedése és rángógörcsök .

A védőoltás teljes biztonságot nyújt.

Fertőző májgyulladás
A többnyire heveny lefolyású vírusos betegségre a 3 hónapos-1 éves kutyák különösen fogékonyak.
A betegség közvetlenül terjed az állatok találkozásakor.Tünetek:
40-41 fok hőmérséklet mellett  levertség, étvágytalanság, szomjasság és ismételten hányás. A szájnyálkahártyáján vérzések jelennek meg, és később sárgaság is kialakul. Védőoltással megelőzhető.

Leptospirózis
Állatról emberre is terjed. A fertőződés szájon át, közvetlenül vizletből vagy ívóvíz közvetítésével terjed.
Leptospirózis esetén a vese és a máj károsodik, fiatal korban ezen szervek heveny, végzetes gyulladása alakulhat ki. Tünetek: bizonyos terület fájdalmassága, gyakori vizelés, sűrű üledékes vizelet, hányás, hasmenés, magas láz, étvágytalanság és sárgaság.  Rendszeresen ismételt védőoltásokkal megelőzhető.


Kennelköhögés
Csoportosan tartott ebek felső légúti megbetegedése, amely a
nedves, nyirkos, késő őszi, illetve téli, koratavaszi időszakban, párás, ködös időben terjed közöttük, emberre nem veszélyes. A láz és az ijesztően heves köhögés állatorvosi gyógykezelésre általában jól gyógyul,de elhanyagolt esetekben azonban súlyos következmények léphetnek fel. Védőoltással megelőzhető.

Veszettség
A veszettség világszerte, minden kontinensen előfordul.A veszett állat marásával terjed mindig halálos kimenetelű. Tünetek: viselkedési változások, tudatzavar, állkapocsbénulás, nyálzás, nyelési képtelenség,réveteg tekintet, kancsalság,víziszony.Az évenkénti védőoltás kötelező.

 

Coronavírusos bélgyulladás:
Főleg fiatal kutyáknál okoz hasmenést, de néha felnőtt kutyák is megbetegedhetnek.Tünetek: étvágytalanság, vízszerű hasmenés, gyakori hányás,  a kiskutyáknál a hasmenés rövid idő alatt kiszáradáshoz vezethet.

 

Élősködők:

Bolha: A kutyákban a leggyakrabban előforduló paraziták.Csípéseik miatt a kutya harapdálja és vakarja magát főleg a hátán és a farok tövében.Sok kutya allergiás a bolhanyálra és az egész teste viszket tőle. Keressük a kutyánk szőrében a bolhapiszkot melyet  ha nedves zsebkendőre teszünk, piros lesz. Sok bolhaírtó szer van de a talán leghatásosabb a ún. "spot on" készítmény, amelyeket az állat tarkóján a bőrre kell csepegtetni .

Kullancs: A kutya főleg a magas aljnövényzetben és az erdőben szedheti össze, ezért kirándulás után nem árt átnézni kutyánkat. A kulancs maga nem kellemetlen a kutyánknak de veszélyes betegségeket hordozhat mint például a Lyme kór(tünetei: étvágytalanság, láz, sánta-ság, duzzadt, esetleg fájdalmas ízületek(védőoltás már van)) és a babesiosis(tünetei: magas láz, étvégytalanság, elesettség, fáradékonyság) ezek kimenetele akár halálos is lehet.

Tetű: A kutyatetűt könnyű észrevenni és megszabadulni tőle. Ha kutyánk tetves akkor kérdezzük meg állatorvosunkat hogy milyen jó rovarölő samponok vannak.A kutyatetű az emberre nem terjed át.

 

Oldalmenü
Diavetítő
Szavazás
Mi legyen még a honlapon
Chat
Bővitsd ki a menüpontokat
Játékok
Más dizi
Így jó
Naptár