Kutyás sportok 

Flyball

A flybal lényege hogy két négy-négy kutyából álló csapat 15-16 méter hosszú egymással párhuzamos pályán versenyez egymással .A kutyáknak váltva kell leküzdeni 4 akadály aztán megszerezni a flyball gépből a labdát majd vissza kell menniük a kiinduló pontra az akadályokon át. A másik kutya akkor indulhat ha a másik elérte a start-/ célvonalt. Az a csapat győz melynek kutyái a legrövidebb idő allatt és a legkevesebb hibával teljesítette a feladatot.A versenyek általában páros futamokban vagy körmérkőzésben zajlanak.Az ugró akadályok magassága a 4 tagú csapat legkisebb kutyájának marmagasságához van igazítják. Az akadály magassága minimum 20cm  maximum 40cm.

 

     piper-flyball.jpg

 

 


Dogdancing

A dog dancing lényege, hogy a kutya és felvezetője látványos elemekkel átszőtt, legjobban a  fegyelmező gyakorlatokra, szabadon követésre emlékeztető kűrt mutat be zenére, ami nagymértékű koncentrációt és tökételes fugyelmet  követel mindkét fél részéről. Az előadás csak úgy lehet harmonikus, ha mindkét partner teljes odaadással erre törekszik.A bemutatót több tagból álló zsűri pontozza: technikai kivitelezés és művészi érték szempontjából

            


 Kutyakiállítás 

A kutyakiállítás arról szól, hogy egyes fajtákban  vagy korosztályokban mely kutyák a legszebbek. A kutyakiállításokon nézik a standard szerinti elvárásokat, a fogazatot, a szőrt, a végtagok állását, a járást, a farok tartást, a csontozatot. A kutyakiállításokra csak törzskönyvel lehet nevezni. A kutyákkal a gazdájuk vagy felvezetőjük végig megy a pályán miközben a bíró figyeli a kutya mozgását majd  megállítja a kutyát ekkor szokták a kutyát beáálítani  ( az a helyzet melyben legjobban látszanak a kutya idomai) majd a bíró a fent említete dolgokat végignézi. Aztán megállapítja hogy melyik kutya a győztes.

 


 


Kutyaszán


A kutyaszán lényege hogy a kutyák minnél gyorsabban tegyék meg a kijelölt távot (általában hóban). Álatalában ezt a sportot az északi kutyafajták ( husky, malamut, samojed) szokták űzni de használnak vizslákat és agarakat is illetve keverékeket is. Kettes, négyes, hatos, nyolcas fogat van. Vannak különböző beállítási formák mint például a legyező, a páros stb. Ez a sport igen kölcséges mert a kutyákat jó kondícióban kell tartani illetve a szán sem túl olcsó.

 


 


 Agility

Az agility talán a legkedveltebb kutyás sport. Ebben a sportban a kutyának különböző akadályokat kell lekűzdeni a gazda írányításával. Nagyon sokféle akadály van: magasugró akadályok, viadukt vagy fal, karika, távolugró, asztal, palló, szalom, hinta, palánk, kukac, zsák. Ezen a versenyen bárki indulhat és bármilyen fajtával  (nem szükséges törzskönyv). Az a kutya nyer aki a legkevesebb idő alatt, legkevesebb hibával teljesít. Több osztály ill. csoport van:
Mérer csoportok:
Mini: 35 cm.nél kisebb marmagasság
Midi: 35 cm-és 42,99 cm marmagasság között
Maxi:  43 cm-nél nagyobb marmagasság

Kölyök, felnőtt, veterán osztály. Illetve teljesítmény osztályzat: A1,A2, A3.

Oldalmenü
Diavetítő
Szavazás
Mi legyen még a honlapon
Chat
Bővitsd ki a menüpontokat
Játékok
Más dizi
Így jó
Naptár